KUALA LUMPUR, September 19 (Bernama) – Mah Sing Group Sdn Bhd menggesa kerajaan untuk mempertimbangkan beberapa inisiatif termasuk kelulusan pinjaman yang mudah dalam Bajet 2017 untuk pembeli rumah pertama kali.

Pengarah Urusan Mah Sing Group , Tan Sri Leong Hoy Kum menggesa pihak bank untuk mempertimbangkan untuk memudahkan kelulusan pinjaman rumah dan menyediakan sehingga 95 peratus pembiayaan untuk rumah pertama, 90 peratus untuk rumah kedua dan 70 peratus untuk rumah yang ketiga.

“Ini juga termasuk nisbah perkhidmatan hutang yang tinggi sebanyak 70 peratus kepada 80 peratus bagi pembeli rumah pertama dan tempoh pinjaman bermula dari 35 tahun hingga 40 tahun untuk pembeli rumah pertama,” kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Pemaju hartanah juga mahu kerajaan mempertimbangkan untuk meningkatkan peratus peruntukan untuk Akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja 2 (KWSP) daripada 30 peratus kepada 40 peratus.

Beliau juga menggesa pengurangan caj sambungan oleh syarikat-syarikat utiliti dan penukaran tanah premium, serta pembebasan tanah kerajaan untuk usaha sama dengan pemaju swasta.

Mah Sing berkata industri hartanah mempunyai impak berganda yang lebih besar daripada industri-industri lain, menyebabkan kesan yang lebih besar terhadap ekonomi menjadi semakin luas.

“Kami memuji inisiatif berterusan kerajaan untuk menggalakkan pemilikan rumah, terutamanya bagi pembeli rumah kali pertama.

“Kami juga menyedari kebimbangan kerajaan mengenai kemampuan harta,” kata Leong.

-BERNAMA

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements