KOTA BHARU, (Bernama) – Pihak kerajaan Kelantan telah bersetuju untuk bekerjasama dengan kerajaan persekutuan untuk membina 4,000 unit rumah lagi di bawah projek Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M) di negeri ini.

Kerajaan Tempatan, Pengerusi Perumahan, Belia dan Jawatankuasa Sukan, Datuk Abdul Fattah Mahmood berkata langkah sedemikian telah diambil untuk memastikan lebih ramai penjawat awam di Kelantan akan memiliki rumah.

“Kerajaan negeri begitu komited untuk bekerjasama dan menyokong projek PPA1M itu kerana ia akan memberi manfaat kepada penjawat awam.

“Kami telah bersetuju dan juga meminta bahawa projek itu digabungkan dengan projek rumah mampu milik kami sendiri di Kelantan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri di Kompleks Kota Darul Naim di sini hari ini.

Abdul Fattah berkata setakat ini, sebanyak 7,334 unit rumah di bawah projek itu di Kelantan, dijual antara RM90,000 dan RM300,000 setiap satu, sedang dibina dan hamoir sama dengan projek-projek oleh Kerajaan Persekutuan di Kepong, Kuala Lumpur.

Beliau berkata kerajaan negeri juga akan mengadakan perbincangan lanjut dengan kerajaan persekutuan untuk projek PPA1M untuk memastikan semua kakitangan awam di Kelantan termasuk yang dalam kontrak akan mendapat memiliki rumah sendiri.

-BERNAMA

Ini bukan soal pemilikan hartanah tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

 

Advertisements