KUALA LUMPUR, (Bernama) – Institusi perbankan akan terus menyediakan pembiayaan kemudahan rumah untuk pelanggan yang layak, kata Persatuan Bank Malaysia (ABM) dan Persatuan Institusi Perbankan Islamik Malaysia (AIBIM).

Dalam satu kenyataan bersama pada hari ini, kedua-dua persatuan tersebut berkata terdapat pelbagai jenis pembiayaan perumahan yang ditawarkan oleh bank komersial dan institusi perbankan Islamik yang mensasarkan segmen terperinci pembeli.

“Untuk pembeli rumah kali pertama, institusi perbankan juga menawarkan pakej khas pembiayaan rumah yang sesuai dengan kehendak mereka.”

“Pembeli rumah perlu bekerjasama dengan pembiaya mereka apabila membuat penilaian kesesuaian dan kemampuan bagi apa-apa kemudahan yang dipohon untuk membuka jalan untuk pengurusan kewangan yang lebih mantap di pihak pelanggan,” kata mereka.

Mereka berkata pembeli rumah kali pertama juga mungkin ingin mempertimbangkan untuk memohon skim kerajaan seperti “Skim Rumah Pertamaku” untuk bantuan dalam pembelian harta mereka.

Beberapa pilihan pembiayaan lain yang pembeli rumah perlu pertimbangkan adalah “MyDeposit” atau Skim Deposit Rumah Pertamaku, ‘PR1MA HOPE Home Assistance Program’ dan ‘Rent to Own Program’ di bawah pihak PR1MA, kata mereka.

Mereka juga berkata berdasarkan kaji selidik baru-baru ini, sebab-sebab utama mengapa institusi perbankan menolak permohonan pembiayaan rumah adalah nisbah perkhidmatan hutang yang tinggi pemohon , sejarah kredit yang buruk, pendapatan tidak mencukupi, atau rekod dokumentasi / perbankan lemah untuk menyokong permohonan itu.

Membeli rumah adalah pembelian kewangan utama dan kemudahan pembiayaan rumah biasanya membentuk nilai item tertinggi portfolio hutang pelanggan.

Oleh itu adalah amat penting bagi institusi perbankan menyarankan kepada pelanggan yang mempunyai keupayaan kewangan untuk membuat bayaran / pembayaran semasa tempoh pembiayaan, kata mereka.

Mereka menambah bahawa secara umumnya, penilaian untuk pembiayaan akan berdasarkan kepada bagaimana pemohon menandingi satu set kriteria yang merangkumi lima bidang atau 5Cs kredit, iaitu character (watak), capacity (keupayaan), collateral (cagaran), condition (syarat) dan capital (modal).

ABM mempunyai 27 ahli yang terdiri daripada bank perdagangan pada masa ini beroperasi di Malaysia manakala AIBIM mewakili kepentingan 25 bank ahli institusi perbankan tanpa faedah di Malaysia.

-BERNAMA

Ini bukan soal pemilikan harta tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements