KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia (BNM) berkata tempoh pinjaman perumahan selama 35 tahun adalah lebih daripada cukup untuk peminjam melangsaikan pinjaman rumah mereka sebelum bersara.

Pada Selasa lepas, mereka berkata jika pinjaman perumahan masih lagi ditawarkan kepada pinjaman yang berumur 25 tahun, tempoh pinjaman 35 tahun tersebut akan dipanjangkan lagi sehingga umur 60 tahun waktu bersara.

Tambahan lagi, peningkatan tempoh pinjaman kepada 40 tahun akan menambahkan lagi jumlah kos pembiayaan tanpa sebarang penambahbaikan dalam kemampuan kemampuan sesorang untuk membayar ansuran bulanan,” kata mereka.

BNM merujuk kepada permintaan media untuk mengkaji semula garis panduan pinjaman berhubung dengan pelanjutan tempoh pembayaran balik pinjaman dari 30 hingga 40 tahun.

Mereka berkata bahawa institusi kewangan akan terus memberi pinjaman kepada individu yang mampu untuk mengambil pinjaman perumahan, termasuk bagi pembelian rumah pertama mereka. Pada bulan Julai 2016, pinjaman perumahan yang diberikan oleh institusi kewangan terus berkembang pada 10.1% pada tahun dan berjumlah RM460.2bil.

Lebih kurang 75% daripada peminjam (kira-kira 1.5 juta peminjam) dengan pinjaman perumahan pembeli rumah kali pertama.

“Akses kepada pembiayaan bukanlah masalah utama yang dihadapi oleh bakal pembeli rumah mampu milik. Isu-isu asas yang memerlukan resolusi adalah kemampuan dan kekurangan bekalan rumah yang berpatutan.

“Pelaksanaan garis panduan pembiayaan oleh BNM berfungsi untuk melindungi kepentingan individu supaya mereka membuat pinjaman mengikut keupayaan mereka untuk membayar balik pinjaman sepanjang tempoh itu. Ini adalah untuk mengelakkan peminjam daripada terlibat dalam kesusahan kewangan yang disebabkan oleh beban hutang yang berlebihan yang boleh membawa kepada foreclosures yang akan menjejaskan objektif pemilikan rumah.

“Institusi kewangan bertanggungjawab untuk mewujudkan pendapatan peminjam selepas potongan berkanun, perbelanjaan ke atas keperluan dan segala kewajipan lain yang dapat membayar balik hutang tersebut. Ini adalah untuk memastikan bahawa peminjam boleh terus membayar balik pinjaman dan mempunyai penampan kewangan yang mencukupi bagi perbelanjaan sara hidup dan menguruskan apa-apa peningkatan pada masa depan dalam kadar pembiayaan dan kos yang semakin meningkat, “katanya.

-STARPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan harta tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements