KUALA LUMPUR, Oktober 12 (Bernama) – Portal hartanah, PropertyGuru mencadangkan lebih banyak perhatian perlu diberi dalam bajet 2017 untuk mengakses pinjaman perumahan berikutan kenaikan bekalan dalam rumah mampu milik.

Dalam kenyataan portal tersebut berkata, dengan pasaran hartanah di Malaysia yang mengalami kemelesetan yang serius, tindakan perlulah diambil untuk memupuk keyakinan pengguna dan memulihkan sektor hartanah tempatan.

Tinjauan pelanggan baru-baru ini yang dijalankan oleh PropertyGuru menunjukkan bahawa penolakan pinjaman kekal adalah salah satu daripada sebab-sebab utama mengapa jumlah urus niaga menjadi rendah.

Perkara ini disokong lanjut oleh data daripada sumber-sumber lain yang menunjukkan pertumbuhan pinjaman di Malaysia mencecah paras terendah dalam dekad yang lalu.

Memetik data yang dikeluarkan oleh Persatuan Hartanah dan Pemaju Perumahan, portal ini menyatakan hanya 39 peratus daripada 7,172 rumah baru dilancarkan pada separuh pertama tahun 2016 telah dijual berbanding dengan 52 peratus daripada 9938 unit yang ada dalam kedua separuh daripada 2015.

Pengurus Negara PropertyGuru, Sheldon Fernandez berkata adalah lebih baik bagi bank-bank untuk memberi pinjaman perumahan daripada pemaju hartanah, di mana mereka boleh menggunakan dana mereka untuk tujuan lain seperti membangunkan tapak bank mereka dan projek-projek perumahan.

Gen-Y memerlukan pinjaman untuk membeli rumah dan statistik kami menunjukkan bahawa 84 peratus daripada pembeli mengambil pinjaman untuk membiayai pembelian rumah mereka; 47 setiap opt peratus bagi pinjaman sebanyak 90 peratus, manakala 25 peratus memilih untuk antara 70 dan 80 peratus pembiayaan, katanya.

-BERNAMA

Ini bukan soal pemilikan harta tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements