Kerajaan sekarang sedang dalam perbincangan dengan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk membenarkan pembeli rumah kali pertama untuk memanfaatkan simpanan KWSP mereka untuk menampung pembiayaan.

Ini berikutan cadangan dana dalam Akaun 2 KWSP dinaikkan daripada 30 peratus kepada 40 peratus.

Menurut Menteri Kewangan Kedua, Datuk Johari Abdul Ghani, kerajaan mahu memastikan bahawa keluaran itu dibuat hanya untuk rumah yang mampu dimiliki oleh pembeli rumah.

“Dan, seperti unit amanah, pembeli rumah mesti meletakkan hasil jualan dari mana-mana penjualan berikutnya kembali ke dalam KWSP,” Johari kepada pemberita selepas menyampaikan ucapan pertama di National Dewan Perniagaan dan Perindustrian Kebangsaan Malaysia (NCCIM).

“Tidak akan ada peningkatan selimut. Kami sedang pada peratusan tertentu dan bagaimana KWSP boleh membenarkan sebahagian daripada wang itu untuk membantu top up bayaran ansuran untuk pembeli rumah kali pertama, “katanya.

Mengulas mengenai Bajet 2017, yang akan dibentangkan nanti dalam bulan itu, Johari berkata, kerajaan mahu memastikan bahawa tidak ada pertindihan antara kementerian untuk mengurangkan tahap perbelanjaan operasi.

Digambarkan sebagai ‘mesra rakyat’, beliau mendedahkan bahawa bajet itu akan terus mempunyai dana untuk projek-projek seperti hospital, sekolah serta projek-projek luar bandar.

Beliau berkata projek-projek pembinaan infrastruktur utama domestik berterusan, iaitu LRT dan MRT, Lebuhraya Pan Borneo dan Keretapi Berkelajuan tinggi adalah penting dalam memastikan mengukuhkan kestabilan ekonomi.

-PROPERTYGURU

Ini bukan soal pemilikan harta tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

 

Advertisements