SUNGAI PETANI, (Bernama) – Isu pembelian rumah di kalangan generasi muda dijangkakan akan menjadi fokus utama dalam Bajet 2017 yang akan dibentangkan pada 21 Oktober.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Othman Aziz berkata, isu ini perlu diberi perhatian  memandangkan terdapat ramai dalam kalangan generasi muda yang tidak mampu untuk memiliki rumah kerana harga yang tinggi.

“Pemilikan rumah di kalangan generasi muda adalah satu isu yang kita perlu tangani, selain mencari jalan untuk menangani kelemahan yang sedia ada kerana komitmen kewangan seperti pinjaman PTPTN (Tabung Pendidikan Tinggi Nasional Corp), kereta, sewa rumah, dan lain-lain, yang menjadikan mereka tidak layak untuk mendapatkan pinjaman perumahan.

“Saya percaya Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) akan meneliti perkara ini secara objektif untuk membantu kumpulan ini,” katanya dalam sidang media selepas merasmikan majlis penutup Bumipreneurs of Tomorrow (Bahtera) 2016 (Edisi Utara) di sini hari ini .

Othman berkata beliau yakin bahawa Bajet 2017 akan dapat meneruskan pembangunan negara dengan mengambil kira keadaan ekonomi semasa.

“Antara teras utama yang akan dikekalkan adalah bagaimana untuk membantu mereka yang kurang bernasib baik seperti kumpulan Bottom 40 (B40), usahawan, pelajar dan isu-isu sosial.

“Perkara lain yang akan diteruskan termasuk pembinaan Mass Rapid Transit, Pan Borneo Highway di mana ini akan menjadi pemangkin kepada keseluruhan ekonomi kerana ada spin-offs yang akan memberi manfaat kepada orang lain,” katanya.

Sementara itu, Bahtera 2016 Edisi Utara yang diadakan selama 2 hari berakhir pada hari ini telah menyaksikan penyertaan 38 agensi kerajaan, 20 syarikat dan 14 trak makanan dan 5,000 usahawan.

Othman berkata usahawan Bumiputera perlu berani untuk mewujudkan peluang dan tidak menjadi “pengikut” usahawan lain.

“Mereka perlu mencari dan merebut peluang tetapi dalam usia ini mereka perlu bijak untuk mencipta peluang, membuka minda mereka dan mengamalkan gaya baru yang kreatif dan inovatif.

“Pengetahuan asas dalam bidang perniagaan seperti pengurusan kewangan, produk, lokasi, pemasaran, promosi, harga dan lain-lain adalah penting tetapi disiplin juga sangat penting, selain rangkaian perniagaan, untuk terus berjaya, katanya.

-BERNAMA

Ini bukan soal pemilikan harta tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements