BATU PAHAT : Bahagian pelaburan negeri Johor Corporation, menerusi anak syarikat Johor Land Bhd, bersedia untuk membangunkan 2,659 rumah yang merangkumi rumah mampu milik di Sri Gading di sini.

Pembangunan di atas tanah 95.50 ha, yang dikenali sebagai Taman Mutiara Gading, juga bakal menyaksikan pembinaan sebuah hospital pakar yang bernilai RM95 mil untuk memenuhi keperluan penjagaan kesihatan rakyat.

Menteri Besar Johor, Datuk Mohamed Khaled Nordin berkata, kedua-dua projek utama adalah penting untuk Batu Pahat di mana ia merupakan daerah yang unik yang dapat membantu untuk meningkatkan ekonomi negara.

Beliau berkata daerah itu ditetapkan untuk menikmati lebih banyak limpahan ekonomi daripada projek mega rel berkelajuan tinggi yang akan menghubungkan Kuala Lumpur dan Singapura.

“Pembangunan Taman Mutiara Gading yang dilengkapi dengan pelbagai kemudahan asas untuk memberikan landskap yang segar dan dinamik,” katanya sebelum melancarkan dua projek di sini pada hari Isnin.

Projek perumahan tersebut akan terdiri daripada 1,599 unit rumah teres dua tingkat, 1060 rumah kos rendah dan sederhana, 113 kedai pejabat, enam lot kedai pertengahan kos  rendah dan dua lot komersial.

Mohamed Khaled berkata, pembangunan perumahan, yang dijangka siap pada tahun 2019, menawarkan rumah mampu milik pada RM42,000 dan RM150,000 di bawah Skim Rumah Mampu Milik Johor.

Beliau menambah lagi bahawa daerah itu memerlukan sekurang-kurangnya 461 buah katil hospital menjelang 2018 dan pembangunan Hospital Pakar KPJ boleh meliputi separuh daripada permintaan dengan menyediakan 240 katil hospital untuk memenuhi keperluan rakyat.

“Penduduk Batu Pahat dijangka berkembang kira-kira setengah juta dalam tempoh empat tahun akan datang, bersama-sama dengan keperluan yang lebih banyak dalam penyediaan penjagaan kesihatan yang berkualiti,” katanya.

-STARPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan harta tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements