Agensi pelaporan kredit CTOS telah membuat laporan kredit skor pengguna yang boleh didapati melalui aplikasi telefon. ‘Kredit’ anda kini dalam bidang awam, agensi mengatakan ini boleh menggalakkan orang ramai untuk lebih sedar dan menjaga ‘kesihatan’ kredit mereka. Laporan dari MEK ZHIN.

Agensi pelaporan kredit CTOS Malaysia telah menyediakan laporan skor kredit kepada orang ramai dan memulakan pelancaran perkhidmatan mereka.

Ia menawarkan 100,000 Laporan Skor MYCTOS pertama bernilai RM25 setiap satu secara percuma.

Laporan itu mengandungi butiran menyeluruh mengenai pengesahan identiti, pendedahan perniagaan, tingkah laku pembayaran balik kredit, tindakan undang-undang, status kes dan maklumat kebankrapan untuk 24 bulan yang lalu.

Langkah itu adalah sebahagian daripada ‘Apa Skor CTOS Anda ?’ iaitu inisiatif Sistem Data CTOS , yang merupakan satu kempen pendidikan yang disasarkan kepada semua pengguna di setiap peringkat hidup bagi membolehkan pengurusan kredit yang lebih baik.

Ketua Pegawai Eksekutif CTOS, Eric Chin berkata itu adalah salah satu langkah ke arah memperkasakan pengguna untuk menguruskan kredit mereka sendiri.

“Kesihatan kewangan peribadi adalah keutamaan rendah bagi kebanyakan rakyat Malaysia. Ini adalah disebabkan oleh kurangnya kesedaran dan kefahaman itu. Terdapat juga kekurangan alat yang berkesan untuk mengukur ‘kesihatan’ kredit atau kepercayaan, “jelas beliau.

Menurut Chin, langkah oleh CTOS boleh dilihat sebagai satu perjalanan industri kerana ia bergerak ke arah langkah landskap pinjaman kewangan pengguna-centric.

Skor CTOS dibentangkan dalam bentuk tiga digit nombor yang terdiri antara 300 hingga 850, dengan skor yang lebih tinggi menunjukkan risiko kredit yang lebih rendah.

Antara kelebihan skor kredit yang baik adalah dapat meningkatkan peluang untuk mendapatkan pinjaman, kelulusan pinjaman yang cepat, kredit lebih tersedia dan keputusan kredit yang lebih adil.

Markah yang dikira berdasarkan laporan Pusat Rujukan Kredit Sistem Maklumat yang boleh diakses secara umum dari Bank Negara Malaysia, serta pangkalan data sendiri yang mengandungi maklumat seperti sejarah pembayaran pinjaman, kemudahan kredit dan jumlah hutang, panjang sejarah kredit, campuran kredit dan kredit baru.

CTOS telah melancarkan skor kredit pada awal tahun ini, tetapi ia hanya tersedia kepada pelanggan asas, bank, syarikat telekomunikasi, syarikat-syarikat dan undang-undang.

“Pelancaran kepada orang ramai sentiasa ada dalam rancangan itu,” beliau menekankan.

“Dalam beberapa bulan selepas pelancaran skor kredit kami, kami telah melalui satu bentuk tempoh ujian dengan pelanggan kami. Sekarang, kami mampu untuk menasihati pengguna mengenai skor kredit mereka berdasarkan ‘ujian’ yang kami lakukan, “kata Chin.

Beliau memberi jaminan bahawa pengguna tidak perlu terlalu bimbang tentang skor kredit yang kurang baik kerana skor adalah dinamik dan berubah seiiring dengan maklumat penting yang baru diperolehi.

“Kami mahu memberi tumpuan untuk mewujudkan kesedaran dan mendidik orang ramai mengenai pilihan mereka dan akhirnya dapat menguruskan kredit mereka sendiri. Ia adalah satu proses yang memakan masa dan harus bermula daripada sekarang, ” nyata beliau.

Chin juga berkata pengguna boleh mendapatkan nasihat atau bantuan dengan memahami skor kredit mereka dengan lebih baik di mana-mana tujuh cawangan CTOS di seluruh negara.

Sehingga Mei 2016, hutang isi rumah di Malaysia berada pada RM1.03tril atau 89.1% daripada keluaran kasar dalam negara (KKDN) dan merupakan antara yang tertinggi di Asia, walaupun Bank Negara telah berkata bahawa ini masih dalam had yang terkawal.

Kemudahan kredit yang paling popular diakses oleh rakyat Malaysia adalah termasuk pinjaman kereta (40%), pinjaman rumah (21%), pinjaman peribadi (19%), pinjaman kad kredit (15%) dan pinjaman pelajar (4%).

Ramai anak muda Malaysia berada di dalam kitaran hutang yang tidak sihat kerana pengurusan kredit tidak berkesan dan pergantungan kepada kaedah pinjaman kos tinggi, termasuk pinjaman peribadi dan kad kredit, menurut kenyataan CTOS.

Bersempena dengan pelancaran kempen, CTOS juga memperkenalkan rakan kongsi pertama yang strategik iaitu Alliance Bank Malaysia Bhd, yang akan menawarkan tawaran yang kompetitif bagi mereka yang mempunyai skor kredit CTOS yang baik pada Laporan MYCTOS Skor mereka.

-STARPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan harta tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

 

Advertisements