CH Williams, Talhar & Wong (WTW) melihat kesan Bajet 2017 terhadap sektor hartanah agak neutral sebagai peruntukan dana, kos dan cukai yang dicadangkan di mana ia memberi tumpuan lebih kepada pengurangan kesengsaraan para pembeli rumah kali pertama.

WTW berkata duti setem dikecualikan bagi perolehan rumah yang berharga sehingga RM300,000 oleh pembeli kali pertama akan mengurangkan keperluan tunai awal dan menyediakan mesej positif yang menyatakan bahawa harga rumah perlu berada dalam julat .

Walau bagaimanapun, ia percaya bahawa peningkatan empat peratus dalam urus niaga harta, lebih daripada RM1 juta mungkin menjejaskan aktiviti pasaran pada tahun hadapan.

WTW menganggap cadangan East Coast Rail sebagai projek infrastruktur yang paling penting dalam Bajet 2017 yang boleh menjana peluang pembangunan baru di Terengganu, Kelantan dan Pahang.

Ia juga menyatakan rancangan kerajaan untuk memperuntukkan RM300 juta untuk pembaikan dan membaik pulih pangsapuri kerajaan sedia ada yang sudah teruk dan juga kemudahan dan kawasan umum yang tidak pernah dijaga dengan baik kerana penduduk gagal membayar caj perkhidmatan.

Menurut WTW, ia lebih gemar memberi peruntukkan untuk mendidik pemilik mengenai pengurusan harta, ataupun sebaliknya, hartanah akan berakhir dalam keadaan yang masih rosak.

Dua langkah pinjaman perumahan yang dicadangkan untuk rumah PR1MA juga perlu dipertimbangkan dengan teliti kerana ia akan meningkatkan kos kewangan untuk pemilik rumah. Dilakukan dengan kerjasama Bank Negara Malaysia dan beberapa bank, skim ini akan melihat bank mengambil kira peningkatan pendapatan pemohon pada masa hadapan.

WTW berkata kenaikan dalam pelaburan langsung asing sehingga separuh pertama 2016 menunjukkan bahawa sektor perindustrian masih bertenaga dan mampu memberi peluang untuk pelaburan hartanah industri.

Sementara itu, rancangan kerajaan untuk membina semula 120 buah sekolah miskin di seluruh negara menggunakan sistem bangunan berindustri pada kira-kira RM570 juta adalah permulaan yang positif yang boleh membawa kepada penggunaan yang lebih luas dalam bidang teknologi untuk projek perumahan, terutamanya kos rendah dan rumah mampu milik, katanya.

-PROPERTYGURU

Ini bukan soal pemilikan harta tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

 

Advertisements