KUALA LUMPUR – Pihak kerajaan akan memberi jaminan sehingga RM100,00 di bawah skim pembiayaan akhir langkah khas yang diumumkan untuk PR1MA (Program Perumahan Rakyat 1Malaysia).

Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah berkata, beberapa pembeli yang telah dipilih dari proses pengundian PR1MA itu masih tidak dapat untuk mendapatkan pinjaman.

“Pihak bank-bank berkata kepercayaan kredit tidak ada. Oleh itu, kami bercakap dengan pihak bank, dan kerajaan akan menjamin sehingga RM100,000, “katanya dalam ucapan pertama pada dialog mengenai Bajet 2017 anjuran Persatuan Ekonomi Malaysia semalam.

“Katakanlah mereka hanya layak untuk RM160,000 tetapi mereka ingin membeli sebuah rumah RM250,000, kerajaan akan menampung perbezaan RM90,000. Dalam erti kata lain bahawa kerajaan akan membiayai peminjam itu, “katanya.

Irwan berkata sekiranya berlaku kemungkiran pinjaman (loan default), harta itu akan diletakkan untuk lelongan.

Di bawah skim ini, pembeli yang layak untuk rumah PR1MA akan dapat membayar kurang pada permulaan dan meningkatkan bayaran ansuran seperti gaji mereka meningkat dari masa ke masa.

“Ini akan membolehkan anak-anak muda, eksekutif yang baru sahaja menyertai tenaga kerja dapat meminjam,” kata Irwan.

Jumaat lepas, kerajaan mengumumkan skim pembiayaan akhir langkah khas dengan kerjasama Bank Negara Malaysia, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), dan empat bank – Maybank, CIMB, RHB dan AmBank.

Satu kenyataan yang dikeluarkan oleh KWSP pada hari Jumaat, bagaimanapun memberi amaran bahawa pembeli yang memilih kemudahan itu tidak lagi layak untuk membuat pengeluaran pra-persaraan lain di bawah Akaun 2, iaitu pendidikan, Umur 50 dan pengeluaran haji, sehingga pinjaman PR1MA telah dijelaskan sepenuhnya.

Butir-butir skim pembiayaan akhir khas sedang dimuktamadkan.

-IPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan harta tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements