PETALING JAYA, Nov 2 (Bernama) – Kepelbagaian takrif rumah yang mempunyai harga berpatutan untuk pasaran hartanah Malaysia perlu ditangani dengan cara yang lebih seragam, kata Persatuan Pemaju Perumahan Malaysia (REHDA), Institusi Hartanah.

Pengerusinya, Datuk Jeffrey Ng Tiong Lip berkata lokasi strategik perlu ada satu jumlah yang sama seperti beberapa treshold boleh dipromosikan oleh entiti yang berbeza.

“Kerajaan mempunyai treshold bernilai RM300,000, beberapa persatuan profesional menggunakan RM400,000, manakala REHDA mengatakan RM500,000.

“Malangnya, ia merupakan satu isu yang perlu kita hadapi. Kami akan mendapat pasukan penyelidikan kami untuk melihat perkara ini dan diharapkan menjelang tahun depan, selepas mengkaji semua kriteria yang berbeza dan mengapa tanda aras yang berbeza telah digunakan, kami akan bertukar-tukar fikiran dan mencadangkan kesimpulan untuk konsistensi agar akan ada satu jumlah yang sama, “katanya di luar acara Commentary 2017 REHDA Institut Pasca Belanjawan di sini Rabu.

Institusi REHDA, yang bertindak sebagai cabang latihan, penyelidikan dan pendidikan REHDA, menganjurkan seminar selama sehari untuk membincangkan insentif yang diberikan di bawah Bajet 2017 dan kesannya ke atas sektor hartanah, pembinaan dan juga harta.

Bagaimanapun, Ng berkata tidak mudah untuk menjadikan jumlah tersebut seragam .

“Lokasi berbeza mempunyai tahap kemampuan yang berbeza kerana kos yang berbeza, misalnya kos tanah. Ia tidak begitu mudah, sebab itu kita masih melihat perbezaan tersebut pada treshold, “katanya.

Ng berkata beliau bersetuju dengan kajian Institut Penyelidikan Khazanah (IPK) ini yang menggunakan pelbagai gaji dalam pengiraan penanda aras kemampuan.

“Akhirnya yang akan menjadi satu penanda aras. Apabila kita bercakap mengenai penanda aras yang berpatutan, ia mesti berdasarkan pendapatan isi rumah. Hartanah telah menjadi mahal mungkin kerana tahap pendapatan tidak banyak meningkat, “katanya.

Menurut ‘Laporan Negeri Isi Rumah II ‘ yang diterbitkan oleh KRI, pendapatan median isi rumah bulanan  Malaysia pada tahun 2014 adalah RM4,585 manakala pendapatan bulanan purata adalah RM6,141.

Firma penyelidikan itu berkata isi rumah purata membelanjakan antara RM200,000 dan RM300,000 pada harta.

Ng berkata Institusi REHDA juga akan meneliti tanggapan salah yang popular bahawa pemaju swasta menikmati margin keuntungan yang tinggi.

“Dalam tahun 70-an, pemaju pernah menikmati margin keuntungan peratus 30-35 peratus, tetapi kemudian kerana peningkatan kos, ia menurun antara 10-20 peratus.

“Dalam senario margin yang ketat, pemaju tidak mampu untuk menjadi terlalu agresif, kerana dengan margin yang ketat, jika permintaan berubah, mereka akan ditangkap,” katanya.

-BERNAMA

Ini bukan soal pemilikan harta tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

 

 

Advertisements