KUALA LUMPUR – Pemaju hartanah Bina Darulaman Bhd (BDB), sedang menyusun projek-projek yang bakal dilakukan dengan nilai pembangunan kasar sebanyak RM900 juta pada tahun 2017 ini.

Pengarah Urusan Kumpulan, Datuk Izham Yusoff berkata projek-projek ini termasuklah taman tema air di Bandar Darulaman dan pembagunan kediaman di Kuala Kangsar, Perak.

“Kuala Kangsar akan menjadi usaha pertama BDB luar daripada Kedah. Projek ini dijangka mempunyai nilai pembangunan kasar sebanyak RM30 juta” katanya kepada pemberita pada satu taklimat di sini hari ini.

Izham berkata syarikat itu, melalui anak syarikatnya, Kedah Holdings, juga akan melaksanakan lebih banyak projek “pembangunan poket” dimana pembangunan projek ini lebih kecil berbanding dengan bandar-bandar demi memenuhi permintaan terhadap perumahan.

Beliau berkata projek-projek itu terdiri daripada beberapa hartanah yang kebanyakannya adalah kediaman di kawasan di mana pembangunan bandar bukanlah pilihan yang baik.

“Perkembangan Poket juga memberikan pulangan yang lebih cepat ke atas pelaburan kerana saiz yang lebih kecil dan kos yang lebih rendah berbanding dengan di bandar,” katanya.

Izham berkata syarikat itu juga sedang mengkaji untuk meningkatkan simpanan tanahnya dan kini sedang melihat kawasan di utara Malaysia dan yang berdekatan dengan stesen kereta api.

Simpanan tanah BDB pada ketika ini berjumlah 809 hektar, dan kebanyakannya di Kedah.

Bagi suku ketiga, keuntungan sebelum cukai BDB melonjak sebanyak 58 peratus kepada RM8.4 juta daripada RM5.3 juta pada tempoh yang sama tahun lepas.

Perolehan juga melonjak sebanyak 99 peratus kepada RM87.2 juta daripada RM43.8 juta.

Izham berkata prestasi fiskal yang lebih baik adalah disebabkan oleh sumbangan yang lebih tinggi dari jalan raya dan pembahagian kuari berikutan projek-projek penyelenggaraan jalan negeri yang berterusan.

Selain pembangunan hartanah, jalan raya dan kuari, syarikat ini juga terlibat dalam bidang kejuruteraan dan pembinaan, serta pembangunan hotel dan padang golf.

-IPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan harta tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

 

Advertisements