ISKANDAR MALAYSIA: Sambutan ulang tahun Iskandar Malaysia yang ke-10 yang dinanti-nantikan telah dilancarkan secara rasmi oleh Perdana Menteri Malaysia YAB Dato ‘Sri Mohd Najib Tun Razak di Educity, Iskandar Puteri di sini semalam. Turut hadir pada majlis pelancaran itu ialah Menteri Besar Johor YAB Dato ‘Mohamed Khaled Nordin. Dalam sedekad yang lalu, dari tahun 2006 sehingga November 2016, Iskandar Malaysia telah mencatatkan jumlah pelaburan yang terkumpul sebanyak RM221 bilion.

Jumlah ini melebihi angka sasaran awal RM141 bilion set di rantau ini apabila ia mula ditubuhkan. Ketua Eksekutif Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA) Datuk Ismail Ibrahim berkata sepanjang 10 tahun pembangunan Iskandar Malaysia, perubahan ketara dapat dilihat di rantau ini; bahkan bukan sahaja dari segi ekonomi tetapi juga dalam pembangunan sosial. Tambahnya lagi, ia adalah hasil daripada perancangan strategik, menyeluruh dan teliti daripada Rancangan Pembangunan Komprehensif Iskandar Malaysia.

“Inisiatif untuk merangsang sosio-ekonomi aktiviti telah membantu meningkatkan tahap pendapatan isi rumah sebanyak 14.4% pada tahun 2014 berbanding pada tahun 2012.” Selain itu, kira-kira 702,000 pekerjaan telah diwujudkan dalam pelbagai sektor ekonomi termasuk sektor perkhidmatan seperti logistik, kreatif, pelancongan dan pendidikan, sejak penubuhan Iskandar Malaysia, “kata Datuk Ismail. Menurut Datuk Ismail, 15 peratus daripada pekerjaan ini melibatkan pekerja mahir dan profesional, manakala 16 peratus adalah bagi pekerja separuh mahir.

Selain peluang pekerjaan, Iskandar Malaysia juga memberi manfaat kepada rakyat Johor dan Malaysia melalui pelbagai peluang perniagaan kepada usahawan dan Industri Kecil dan Sederhana. “Iskandar Malaysia berada di landasan yang betul untuk mencapai matlamat jangka panjang dan kami yakin bahawa ini akan terus menarik aliran pelaburan yang mantap dengan projek-projek yang memberi manfaat kepada masyarakat Iskandar Malaysia,” katanya.

Datuk Ismail berkata Iskandar Malaysia akan terus meningkatkan kemudahan infrastruktur seperti penyambungan, dari segi pengangkutan awam, jalan raya dan rangkaian jalur lebar. “Kami juga meletakkan banyak penekanan kepada peningkatan kualiti hidup rakyat. Kami amat berbangga menjadi perintis pertama yang diiktiraf di peringkat antarabangsa dalam inisiatif Masyarakat Rendah Karbon di Malaysia untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau, “kata Datuk Ismail. Baru-baru ini, Iskandar Malaysia mengumumkan keputusan Gas Rumah Hijau Iskandar Malaysia (GHG) Inventori 2015 di Persidangan Para Pihak (COP) 22, Bangsa-Bangsa Bersatu Konvensyen Rangka Kerja mengenai Perubahan Iklim (UNFCCC) di Marrakech, Morocco.

Berdasarkan inventori ini, Iskandar Malaysia mencatatkan pengurangan 7% dalam pelepasan GHG pada tahun 2015 berbanding pada tahun 2010. Iskandar Malaysia adalah yang pertama di Malaysia yang menggunakan apa-apa standard yang diiktiraf di peringkat antarabangsa. YAB Dato ‘Sri Mohd Najib turut melancarkan Laporan Kemajuan 10 Tahun Iskandar Malaysia 10 Tahun  pada majlis itu, yang mengdokumenkan perjalanan di rantau ini untuk dekad yang lalu, ke arah merealisasikan wawasan Iskandar Malaysia untuk menjadi sebuah metropolis yang kukuh dan mampan bertaraf antarabangsa.

Pada majlis itu, Perkhidmatan Perniagaan Global (GBS) juga telah dinamakan sebagai salah satu daripada sektor yang dipromosikan di Iskandar Malaysia bagi menggantikan Kewangan dan Perniagaan Services. Oleh itu, syarikat-syarikat yang berkelayakan dan pekerja di bawah sektor ini juga boleh memohon insentif-insentif cukai yang berkaitan. Pada awal tahun ini, GBS ISKANDAR dilancarkan. Ini adalah program khusus yang diuruskan oleh i2M Ventures Sdn Bhd, yang merupakan anak syarikat Khazanah Nasional Bhd.

Program ini adalah untuk memudahkan perniagaan untuk menempatkan operasi GBS mereka di Iskandar Puteri dan menikmati fasilitasi untuk memenuhi keperluan lokasi GBS mereka, yang meliputi bidang utama seperti bakat, infrastruktur, kesesuaian untuk didiami dan insentif. Syarikat yang layak juga boleh menikmati akses istimewa kepada insentif khas disediakan oleh GBS ISKANDAR. Ini adalah selaras dengan usaha menjadikan Iskandar Malaysia sebuah hab GBS serantau.

Di samping itu, ketua kampung daripada 5 buah kampung yang mengambil bahagian dalam Kenduri Rakyat Iskandar Malaysia pada 4 November, iaitu Kampung Dato ‘Sulaiman , Menteri di Zon Ekonomi Utama A; Rumah Iskandar Malaysia di Flagship B; Kampung Serkat Permas Kukup, Tanjung Piai di Zon Ekonomi Utama C; Kampung Pasir Putih di Zon Ekonomi Utama D; dan Kampung Air Manis, Sedenak di Zon Ekonomi Utama E, juga hadir.

-IPROPERTY

Ini bukan soal pemilikan harta tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

 

Advertisements