Skim Pembiayaan Akhir Khas PR1MA (SPEF) dan seterusnya penjualan rumah Program Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) haruslah diterhadkan hanya kepada pembeli rumah kali pertama, kata Persatuan Pembeli Rumah Kebangsaan (HBA).

Setiausaha Agung HBA, Chang Kim Loong memuji SPEF, yang akan membantu golongan berpendapatan rendah untuk mendapatkan pembiayaan untuk membeli rumah PR1MA mereka disebabkan banyak bakal pembeli yang berpotensi telah ditolak pembiayaannya oleh bank.

“Walau bagaimanapun, disebabkan ini adalah satu skim pembiayaan khas untuk golongan berpendapatan rendah, HBA berharap skim pembiayaan ini hanya dikhaskan untuk pembeli rumah kali pertama setelah PR1MA telah membenarkan pembeli rumah buat kali kedua untuk membeli hartanah PR1MA,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Chang berkata jualan yang berikutnya untuk unit PR1MA perlu dikawal dan menggesa Perbadanan PR1MA Malaysia menyemak dan meluluskan semua pembeli berikutnya.

“Ia harus dihadkan kepada warganegara Malaysia dalam kelompok yang berpendapatan lebih rendah dan sederhana serta dikhaskan untuk pembeli rumah kali pertama.
“Ini adalah untuk memastikan bahawa unit PR1MA itu tidak dibeli oleh spekulator hartanah  dan disewakan lagi pada harga yang sangat tinggi, seterusnya mengetepikan pembeli generasi masa depan yang berpendapatan lebih rendah dan sederhana.”

Pada Isnin, Ketua Pegawai Eksekutif PR1MA Datuk Abdul Mutalib Alias ​​mendedahkan butiran SPEF yang ditubuhkan dengan Bank Negara Malaysia, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Maybank, CIMB Bank, RHB Bank dan AmBank.

SPEF menawarkan pembiayaan langkah (step-up financing) dan pembiayaan langkah dengan pilihan untuk menarik diri daripada Akaun KWSP 2. Bagi kedua-dua pilihan, pembeli PR1MA hanya membayar faedah dalam tempoh lima tahun pertama sebagai jumlah prinsipal sahaja bermula dalam dari tahun enam sehingga pinjaman diselesaikan sepenuhnya.

Untuk pilihan kedua dengan pengeluaran daripada Akaun 2 KWSP, pembeli boleh mengakses jumlah pinjaman yang lebih besar manakala rakan kongsi bank akan mempertimbangkan sumbangan bulanan Akaun 2 KWSP pemohon pinjaman ini apabila mengira jumlah pinjaman yang layak.

Ambil perhatian bahawa bayaran faedah bagi SPEF adalah 4.75%, iaitu lebih tinggi daripada 4.45% bagi pinjaman purata konvensional pada masa ini.

Abdul Mutalib juga mengumumkan bahawa PR1MA telah mencadangkan kepada kerajaan bahawa moratorium 5 tahun untuk jualan yang berikutnya untuk rumah PR1MA bermula dari tarikh Sijil Perakuan Siap dan Pematuhan, dan bukan apabila hak milik tanah itu dipindahkan dengan untuk pembeli akhir .

-iProperty

Ini bukan soal pemilikan harta tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements