Walaupun pemaju hartanah besar memberi tumpuan kepada pembinaan bandar di luar kawasan Lembah Klang, pemaju lebih kecil pula membina rumah kos rendah di lokasi yang lebih baik di Kuala Lumpur dan Selangor, dilaporkan oleh akhbar New Straits Times.

Menurut Pengasas Kumpulan NCT dan Pengarah Urusan Datuk Seri Yap Ngan Choy, ia lebih selamat untuk melabur dalam perumahan mampu milik di sekitar Lembah Klang kerana permintaan bagi hartanah tersebut di lokasi ini dijangka meningkat secara mendadak pada tahun depan.

“Dalam tempoh dua tahun ini, kami akan menumpukan kepada perumahan mampu milik di Lembah Klang. Tiada tempat lain [di Malaysia] boleh bersaing dengan Lembah Klang. ”

“Ini adalah cara bagaimana kita sebagai pemaju butik, mengatur strategi. Kita tidak boleh bersaing dengan budak-budak ‘besar’. Nilai wang untuk rumah di kawasan utama adalah cara untuk meraih jualan, “jelas beliau.

Yap berkata manakala sektor hartanah Malaysia kini lemah, keadaan ini dijangka menjadi lebih baik pada Julai 2017. “Pilihan raya umum juga akan membantu meningkatkan lagi sentimen.”

Sementara itu, Pembangunan Suntrack Sdn Bhd sedang merancang untuk membina rumah-rumah kos rendah di Shah Alam pada tahun depan.

“Kami sedang membina 500 unit untuk Rumah Selangorku dan juga 500 unit yang mampu untuk dimiliki,” dengan 1,000 kaki persegi berharga kira-kira RM400,000, kata Ketua Pegawai Eksekutif James Tan.

Menurut Axis Real Estate Investment Trust (REIT) Managers Bhd Investment, Ketua Siva Shanker, membangunkan rumah mampu milik dalam tempoh beberapa tahun akan datang adalah satu langkah yang baik, kerana unit ini akan kekal dicari oleh pembeli dan pelabur.

“Perumahan yang mampu dimiliki mempunyai permintaan yang tinggi sekarang. Anda boleh melihat bahawa rumah berharga antara RM800,000 dan RM900,000 akan mempunyai permintaan kurang. ”

Beliau menjelaskan bahawa membina perumahan kos rendah di dalam pinggir bandar seperti Cheras, Subang, Puchong dan Sungai Besi merupakan langkah strategik antara butik dan niche harta pemaju, di mana projek-projek di kawasan-kawasan ini akan mendapat manfaat daripada infrastruktur yang sedia ada walaupun kos tanah yang tinggi.

“Ia akan menjadi masa yang baik untuk butik dan pemaju niche untuk memulakan projek-projek mereka di luar Lembah Klang tetapi masih dalam Greater Kuala Lumpur, seperti di Ijok, Batang Berjuntai, Nilai, Seremban, dan tempat-tempat lain. Tidak lama lagi tempat ini akan nampak  lebih dekat dari pusat-pusat bandar ,” tambahan beliau.

-PropertyGuru

Ini bukan soal pemilikan harta tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements