Sebagai alternatif, pembeli rumah yang ingin membeli rumah buat pertama kali wajarlah melihat pasaran sekunder di mana disitu terdapat banyak hartanah yang mampu milik, kata Kementerian Kewangan.

Ketua Pengarah Penilaian dan Perkhidmatan Harta Dr Rahah Ismail berkata penetapan harga pasaran utama biasanya melambung, kerana hadiah percuma dan rebet, dan terdapat peluang yang lebih tinggi untuk kelayakan pinjaman dalam pasaran sekunder.

“Apabila harga itu melambung dan pembeli kali pertama memohon pinjaman rumah, mereka biasanya tidak layak kerana gaji tidak akan mencapai kuata yang dimaksudkan,” katanya kepada pemberita pada Sidang Kemuncak Hartanah Malaysia ke-10 2017 di sini Khamis.

Sehingga suku ketiga 2016 (Jan-Oct 2016) pinjaman rumah yang diluluskan adalah pada 41.8% berbanding dengan tempoh yang sama pada 50.3 peratus.

Rahah berkata pada sudut positif, pembeli rumah mempunyai pilihan dengan stok perumahan di Malaysia beranggaran hampir lima juta, dengan kewujudan 800,000 unit dan 580,000.

Pada masa ini, bahagian pasaran untuk hartanah sekunder berasa pada 82% dengan baki 18% dalam sektor utama.

“Walaupun pasaran masih belum cukup kukuh, tetapi terdapat permintaan yang kukuh untuk rumah mampu milik yang berada di bawah RM300,000,” katanya.

Pasaran utama, bagaimanapun, adalah penting untuk ekonomi kerana ia merangsang pertumbuhan, mewujudkan pekerjaan dan berkaitan dengan banyak faktor-faktor dalam ekonomi Malaysia.

“Pasaran utama juga berfungsi sebagai penanda aras bagi pasaran sekunder,” kata Rahah.

Mengenai prospek, beliau berkata, pasaran hartanah dijangka kekal lembut pada tahun 2017, terutamanya segmen utama, yang akan terus lambat sementara pemaju mengulas produk dan harga.

Oleh itu, pembeli rumah boleh melihat ke dalam pasaran sekunder bagi rumah mampu milik, katanya.

-iProperty

Ini bukan soal pemilikan harta tetapi mengenai kawalan!

Anda suka dengan artikel ini dan merasakan ia membantu ? Jom, kongsikan!

Advertisements